Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston EUIPO:n hallinnoima pk-yritysrahasto, SME Fund, ottaa jälleen vastaan arvosetelihakemuksia 23.1.2023 alkaen. Arvosetelillä voi saada avustusta tavaramerkki- ja mallihakemusten virastokuluihin sekä IP Scan -asiantuntijapalveluun alkutaipaleella olevan yrityksen IPR-potentiaalin kartoittamiseksi. Yritys voi hakea ja saada arvosetelin, vaikka olisi saanut sen jo vuonna 2022 tai 2021.

EU:n yritystuki pk-yrityksille jatkuu myös tänä vuonna EUIPO:n myöntämien arvoseteleiden eli maksusitoumusten muodossa. Mikäli uuden brändin suojaus on ajankohtaista yrityksessäsi, kannattaa olla nopea. Arvoseteliä voi hakea läpi vuoden hakujaksolla 23.1. - 8.12.2023, mutta avustuksia on rajallisesti, ja ne myönnetään saapumisjärjestyksessä.

Vuonna 2023 käytettävissä on kaikkiaan 20 miljoonaa euroa tavaramerkkien, mallien ja IP Scan -palvelun maksusitoumuksiin (arvosetelit 1 ja 2). Tuen hakeminen on mahdollista myös patenttihakemusten virastomaksuihin (arvoseteli 3; sen haku avautuu maaliskuussa).

Tuki maksetaan EUIPO:n Ideas Powered for business -palvelun yhteyteen perustetusta SME Fund -avustusohjelmasta, jolla autetaan eurooppalaisia pk-yrityksiä hyödyntämään immateriaalioikeuksia. Koska korvauksen maksaa EUIPO (EU), yrityksen ei tarvitse ilmoittaa saamaansa SME Fund -rahoitusta mahdollisissa muissa yritystukihakemuksissaan (esim. Business Finland), joihin sovelletaan kansallista rahoitusta sääteleleviä de minimis -rahoitusehtoja.

1000 euroa tavaramerkki- tai mallihakemusten virastokuluihin 

Vuonna 2023 pk-yritys (alle 250 työntekijää, liikevaihto maksimissaan 50 MEUR) voi saada avustusta tavaramerkkien ja mallien virastokuluihin enintään 1000 euroa. 

Tukihakemukseen voi sisällyttää useamman kuin yhden joko kansallisen tai EU-tavaramerkki- ja/tai yhteisömallihakemuksen virastokuluja ja saada niistä 75 %:n korvauksen, kuitenkin enintään 1000 euroa. Korvaukseen voi sisältyä myös lisäluokkamaksuja ja muitakin virallisia kuluja kuten rekisteröinti- ja julkaisemismaksuja.

Yritys voi saada myös 50 %:n korvauksen kansainväliselle virastolle WIPOlle jätetyistä jatkohakemuksista EU-alueen ulkopuolella. Korvausta voi hakea sekä perusmaksuista että nimeämismaksuista niissä maissa, joissa suoja halutaan voimaan.

1350 euroa IP Scan -kartoitukseen 

Tavaramerkkien tai mallien virastokulujen lisäksi yritys voi hakea ja saada tukea IPR-potentiaalin kartoittamiseksi IP Scan -palvelun avulla. Siihen on oma IP Scan -arvosetelinsä, joka kattaa 90 % palvelun hinnasta, joka on 1500 eur + alv 24 %. Maksat palvelusta omakustanteisesti ainoastaan 10 % palvelun arvonlisäverottomasta hinnasta, käytännössä 150 euroa. Myönnetyllä IP Scan -arvosetelillä saat 1350 euron korvauksen. 

IP Scan -palvelussa kokenut IPR-asiantuntija käy haastatellen ja keskustellen läpi (Teams) yrityksesi nykytilanteen, aineettoman omaisuuden potentiaalin ja suojausmahdollisuudet liiketoiminnan näkökulmasta ja käyttää siihen ja kattavan raportin laatimiseen aikaa noin 1−1,5 työpäivää. Samalla saat asiantuntijalta sparrausta, parhaita käytäntöjä ja suosituksia siitä, miten yrityksesi aineetonta omaisuutta kannattaa lähteä suojaamaan. Lue lisää täältä.

Miten haen arvoseteliä?

Perusperiaate: jätä ensin arvosetelihakemus ja odota myönteistä tukipäätöstä. Et voi jättää ensin tavaramerkki- tai mallihakemuksia ja vasta sen jälkeen hakea korvausta. Hakemuskulut eivät ole avustuskelpoisia, jos hakemukset on jätetty jo ennen myönteisen tukipäätöksen saamista.

Rekisteröidy ja luo käyttäjätili pk-yritysrahastoon EUIPOn Ideas Powered for Business -palvelussa. Pääset sen jälkeen jättämään arvosetelihakemuksen käyttäjätililtäsi.

Yrityksesi perustietojen lisäksi pakollisia liitedokumentteja ovat tuore alv-todistus, joka osoittaa yrityksesi olevan laillisesti olemassa, sekä pankin sertifikaatti/tiliote, josta ilmenee yrityksesi IBAN-tilinumero, BIC/SWIFT, tilin avauspäivä ja tilin haltijan nimi. Kun vaaditut liitedokumentit (.pdf) ovat olemassa, itse tukihakemuksen jättäminen sähköisessä palvelussa sujuu sukkelasti.

Sinulla on hyvä olla valmiina suojaussuunnitelma, mutta rahoitusta hakiessa et vielä tarvitse tarkkaa suunnitelmaa siitä, kuinka monta tavaramerkkiä tai mallia tukihakemuksesi koskee, kuinka monessa tavara- tai palveluluokassa haet suojaa, tai haluatko mahdollisesti laajentaa suojaa myös EU-alueen ulkopuolelle. Hakemuksen käsittelyaikana ehdit vielä tarkentaa suojaussuunnitelmaasi.

Arvoseteli 1, 2 vai 3?

Arvosetelihakemuksessa riittää, että valitset, haetko tukea tavaramerkki- ja/tai mallihakemusten virastomaksuihin (= arvoseteli 2, enintään 1000 euroa) ja/tai mahdollisesti IP Scan -esianalyysipalveluun (= arvoseteli 1, 1350 euroa) vai patenttihakemuskuluihin (= arvoseteli 3, enintään 1500 euroa).

Heti myönteisen rahoituspäätöksen saatuasi voimme jättää hakemukset yhteisesti laaditun suojaussuunnitelman mukaan. Kun hakemukset ovat vireillä, voit hakea korvausta toteutuneista virastokuluista sähköisillä lomakkeilla (Reimbursement Forms), jotka löydät käyttäjätilisi kautta. Arvosetelit ovat voimassa kaksi kuukautta avustuksen myöntämisestä. Tarvittaessa niiden käyttämiselle ja korvauksen hakemiselle on mahdollista pyytää kaksi kuukautta lisäaikaa, sekin tehdään oman käyttäjätilin kautta.

Haluatko kasvattaa brändisi arvoa pitkäjänteisesti?

Kaulo & Partners auttaa suojauksen suunnittelussa ja brändien arvon kasvattamisessa. Suojausinvestoinnit tuottavat parhaiten, kun suojaus suunnitellaan strategisesti ja pitkällä tähtäimellä, ei vain yksittäisinä rekisteröinteinä.

Ota yhteyttä!

Maria Puronvarsi, maria.puronvarsi@kaulopartners.fi, 040 669 0527
Jani Kaulo, jani.kaulo@kaulopartners.fi, 040 637 5442

Lue lisää muista tarjolla olevista rahoituksista:

INNOVAATIOSETELILLÄ PÄÄSET ALKUUN BRÄNDISI SUOJAUKSESSA – 16.1.2023 ALKAEN SEN ARVO NOUSEE 6 000 EUROON

BRÄNDINHALTIJA: HYÖDYNNÄ BUSINESS FINLANDIN TUET KANSAINVÄLISTYMISEEN JA BRÄNDISI SUOJAUKSEEN

VIENTIIN TÄHTÄÄVÄ PK-YRITYS: HYÖDYNNÄ ELY-KESKUKSEN KEHITTÄMISAVUSTUS – BRÄNDIOIKEUKSIA UNOHTAMTTA