Onko yrityksesi kasvun alkutaipaleella ja tarvitset neuvoja aineettoman omaisuutesi suojauksessa? Euroopan unionin teollisoikeusviraston koordinoima IP Scan -rahoitus on hyvä väline kartoittaa yrityksesi IPR-omaisuus ja sen mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämisessä ja arvon kasvattamisessa asiantuntijan avulla.
Miltä kuulostaa: IPR-kartoitus 150 eurolla?
IP Scan -palvelussa kokenut IPR-asiantuntija käy yrityksesi edustajien kanssa haastatellen ja keskustellen läpi (Teams) yrityksesi nykytilanteen, aineettoman omaisuuden potentiaalin ja suojausmahdollisuudet liiketoiminnan näkökulmasta ja käyttää siihen ja kattavan raportin laatimiseen aikaa noin 1−1,5 työpäivää. Maksat palvelusta omakustanteisesti 10 % palvelun arvonlisäverottomasta hinnasta, joka on 1500 eur + alv 24 %, käytännössä siis 150 euroa.
Samalla saat asiantuntijalta sparrausta, parhaita käytäntöjä ja suosituksia siitä, miten yrityksesi aineetonta omaisuutta kannattaa lähteä suojaamaan.
IP Scan eli IPR-esianalyysipalvelu on osa Ideas Powered for Business SME Fundin avustusohjelmaa, jonka tarkoituksena on auttaa eurooppalaisia pk-yrityksiä hyödyntämään teollis- ja tekijänoikeuksia ja kasvattamaan ja tehostamaan liiketoimintaansa. Tuen myöntää Euroopan unionin teollisoikeusvirasto EUIPO. EUIPO voi korvata IP Scan -palvelun hinnasta 90 % eli 1350 euroa myöntämällä siihen IPR-arvosetelin.
Koska korvauksen maksaa EUIPO (EU), yrityksen ei tarvitse ilmoittaa saamaansa IP Scan / SME Fund -rahoitusta mahdollisissa muissa yritystukihakemuksissaan (esim. Business Finland), joihin sovelletaan kansallista rahoitusta sääteleleviä de minimis -rahoitusehtoja.
IP Scan -palvelun voi toteuttaa ainoastaan PRH:n auktorisoima asiantuntija
PRH osallistuu IP Scan -tukiohjelman toteutukseen ja koordinoi IPR-esianalyysipalvelua Suomessa. Rahoituksen saamisen edellytyksenä on, että palvelun toteuttaa PRH:n auktorisoima IPR-esianalyysipalvelun asiantuntija.
Kaulo & Partnersilla IP Scan -auktorisoinnin on saanut Jani Kaulo. Hänellä on yli 17 vuoden kokemus yritysten IPR-neuvonnasta, erityisesti brändioikeuksien suojauksesta, puolustamisesta ja hyödyntämisestä kansainvälisillä markkinoilla sekä IPR-riskien ja kaupan esteiden ennaltaehkäisemisestä suojauksen ja sopimusten avulla. Hän on myös Suomen johtava asiantuntija brändioikeuksien suojauksessa Kiinassa. Hän toimii myös startup- ja kasvuyritysten neuvonantajana.
- IP Scan soveltuu etenkin liiketoiminnan alkuvaiheessa oleville startup-yrityksille, jotka vasta suunnittelevat innovatiivisen tuotteen tai palvelun tuomista markkinoille, hakevat siihen rahoitusta ja valmistautuvat tuleviin IPR-investointeihin ja kansainväliseen kasvuun, Jani Kaulo sanoo.
- Kun yritys tavoittelee kansainvälistä kasvua ja arvonnousua, IPR-suojausta ei voi ohittaa. Suojauksen suunnittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja turvata paitsi aineettoman omaisuuden pysyminen omissa käsissä, myös oma toimintavapaus ja riskitön liiketoiminta kansainvälisillä markkinoilla, Kaulo täydentää.
Miten haen IP Scan -rahoitusta – tai vaihtoehtoisesti tukea tavaramerkkien ja mallien virastokuluihin?
EUIPO myöntää avustuksen maksusitoumuksena eli arvosetelinä. Avustusta IP Scan -palveluun haetaan arvosetelillä 1. Sillä saa 1350 euroa korvausta (90 %) 1500 euron arvoisesta palvelusta (hinta ilman arvonlisäveroa). Lisäksi yritys voi hakea avustusta tavaramerkki- ja/tai mallihakemusten virastokuluihin arvosetelillä 2, jonka arvo on maksimissaan 1000 euroa.
Arvosetelien 1 ja 2 lisäksi teknologiayritysten on mahdollista hakea myös arvoseteliä 3 ja saada 1500 euroa tukea patenttien virastomaksuihin.
Arvoseteliä haetaan luomalla käyttäjätili ja rekisteröitymällä EUIPOn sähköiseen Ideas Powered for Business -palveluun. Lue tarkemmat ohjeemme TÄÄLTÄ, mitä hakijalta edellytetään ja millä ehdoilla voit hakea tukea tavaramerkki- ja mallihakemuksiin.
Yritys voi hakea arvoseteleitä, vaikka se olisi vuonna 2022 tai 2021 jo saanut arvosetelin. Vuoden 2023 haku loppuu 8.12.2023. Avustukset myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä.
Ota yhteyttä:
Jani Kaulo, jani.kaulo@kaulopartners.fi, 040 637 5442
Lue lisää muista tarjolla olevista rahoituksista:
Tiedätkö, mitä Business Finlandin rahoituksia voit hyödyntää yrityksesi brändioikeuksien suojaamisessa ja kansainvälisen kasvun tukena? Innovaatioseteli on paljon julkisuutta saanut rahoitus, mutta vientimarkkinoille tähtääville pk-yrityksille on tarjolla muitakin tukia, joihin on mahdollista sisällyttää IPR-asiantuntijapalvelua aineettoman omaisuuden suojaamiseksi ja sen kaupallistamiseksi.