Tiesitkö, että pk-yritykset voivat saada 50 % EU-tukea tavaramerkki- tai mallioikeushakemustensa virastomaksuihin? Euroopan teollisoikeusvirasto EUIPO:n hallinnoima pk-yritysrahasto, SME Fund, ottaa vastaan ”IPR-arvosetelihakemuksia” vielä syys- ja lokakuun aikana. Yritystuki jatkunee myös vuonna 2022.
Onko brändin tai muotoilun suojaus juuri nyt ajankohtaista yrityksessäsi? Jos on, IPR-arvosetelihakemus kannattaa jättää pikimmiten, syys- tai lokakuun 2021 hakuikkunoissa. Seuraavan kerran tukea voi mahdollisesti hakea vasta ensi vuoden alussa.
Pk-yritys voi saada tukea tavaramerkkien tai mallien hakemuskuluihin enintään 1500 euroa. Tukea voi hakea ja saada yhden kerran. Tukihakemukseen voi sisällyttää useamman kuin yhden tavaramerkki- tai mallihakemuksen virastokuluja, mutta 50 %:n korvaus kattaa vain yhden tavara- tai palveluluokan, ei mahdollisia lisäluokkia tai muita hakemuskuluja. Jos haet tukea esimerkiksi yhdelle EU-tavaramerkkihakemukselle, jonka virastomaksut yhdessä luokassa ovat 850 euroa, saat avustusta 425 euroa.
EUIPO:n mukaan käytännössä yli 90 % tukihakemuksista hyväksytään, mikäli yritys on luokiteltavissa pk-yritykseksi (alle 250 työntekijää, liikevaihto maksimissaan 50 MEUR), se on rekisteröity EU-alueella ja sen ilmoittama alv-tunnus on pätevä EU:n sisäiseen liiketoimintaan.
Tuki maksetaan EUIPO:n Ideas Powered for business -palvelun yhteyteen perustetusta 20 miljoonan euron avustusohjelmasta, jolla autetaan pk-yrityksiä Euroopassa hyödyntämään immateriaalioikeuksia kansallisella, alueellisella tai EU:n tasolla.
Miten haen IPR-arvoseteliä?
Perusperiaate: jätä ensin tukihakemus ja odota myönteistä tukipäätöstä. Saat päätöksen 30 päivän tai viimeistään 60 päivän kuluessa. Et voi jättää ensin tavaramerkki- tai mallihakemuksia ja vasta sen jälkeen hakea korvausta. Hakemuskulut eivät ole avustuskelpoisia, jos hakemukset on jätetty ennen myönteisen tukipäätöksen saamista.
Täytä sähköinen tukihakemus eli IPR-arvosetelihakemus EUIPOn Ideas Powered for Business -palvelussa: https://euipo.europa.eu/ohimportal/fi/online-services/sme-fund
Yrityksesi perustietojen lisäksi pakollisia liitedokumentteja ovat tuore alv-todistus, joka osoittaa yrityksesi olevan laillisesti olemassa, sekä pankin sertifikaatti/tiliote, josta ilmenee yrityksesi IBAN-tilinumero, BIC/SWIFT, tilin avauspäivä ja tilin haltijan nimi.
Lisäksi sinulla on oltava suunnitelma, tuletko hakemaan EU-tavaramerkkiä vai kansallista tavaramerkkiä, yhteisömallia vai kansallista mallia, ja kuinka monta tavaramerkkiä tai mallia tukihakemuksesi koskee. Hakemuksessa yksilöit korvaushakemuksesi kohteet rastittamalla valinnat.
Kun suojaussuunnitelma ja vaaditut dokumentit ovat olemassa, itse tukihakemuksen jättäminen sähköisessä palvelussa sujuu sukkelasti.
Myönteisen päätöksen saatuasi voit jättää tavaramerkki- tai mallihakemukset, ja hakea sen jälkeen niihin myönnetyn korvauksen saamallasi linkillä EUIPOn palvelussa 30 päivän sisällä tukipäätöksestä.
Haluatko kasvattaa brändisi arvoa pitkäjänteisesti?
Tutkimuksen mukaan vain 9 % Euroopan pk-yrityksistä omistaa immateriaalioikeuksia. Ne, jotka omistavat, tahkoavat 68 % parempaa liikevaihtoa työntekijää kohden kuin yritykset, jotka eivät ole investoineet aineettomaan omaisuuteen.
Kaulo & Partners auttaa suojauksen suunnittelussa ja brändien arvon kasvattamisessa. Suojausinvestoinnit tuottavat parhaiten, kun suojaus suunnitellaan strategisesti ja pitkällä tähtäimellä, ei vain yksittäisinä rekisteröinteinä.
Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä ja avaa keskustelu yrityksesi suojausstrategista:
Maria Puronvarsi, maria.puronvarsi@kaulopartners.fi, 040 669 0527
Jani Kaulo, jani.kaulo@kaulopartners.fi, 040 637 5442