Euroopan teollisoikeuksien virasto EUIPO on äskettäin julkaissut tutkimuksen 2022 Intellectual Property SME Scoreboard. Sen mukaan vain 10 % eurooppalaisista pk-yrityksistä suojaa aineetonta omaisuuttaan immateriaalioikeuksilla, vaikka 93 % näistä IP-oikeuksien haltijoista tunnistaa niiden hyödyt sekä liiketoiminnalle että yrityksen maineelle.
Vuoden 2022 Intellectual Property SME Scoreboard -tutkimuksessa tietoa immateriaalioikeuksien hyödyntämisestä kerättiin 8 372 pk-yritykseltä EU:n 27 jäsenvaltiossa. Tutkimus on jatkoa vastaaville aiemmille tutkimuksille vuosilta 2016 ja 2019.
Tutkimus osoittaa, että pk-yritykset, jotka omistavat immateriaalioikeuksia ovat tuottoisampia kuin yritykset, joilta nämä resurssit puuttuvat. Tämän vuoksi myös Euroopan komission pk-yritysstrategiaan kuuluu immateriaalioikeuksien edistäminen ja suojaaminen sekä pyrkimys tukea pk-yrityksiä muun muassa SME Fund -rahoituksella.
Euroopan pienet ja keskikokoiset yritykset ovat merkittävä osa Euroopan unionin taloutta. Pk-yritykset tuottavat lähes puolet EU:n bruttokansantuotteesta, ja niillä on tärkeä rooli uusien innovaatioiden ja ratkaisujen kehittämisessä.
IPR-aktiivisuus lisää uusien innovaatioiden määrää ja vaikuttavuutta
Tutkimuksen mukaan 60 % eurooppalaisista pk-yrityksistä on kehittänyt jonkin uuden innovaation viimeisten kolmen vuoden aikana. Näistä 70 % oli uusia innovaatioita yritykselle itselleen, 21 % oli uusia omalla markkinasektorilla, ja 3 % oli uusia innovaatioita maailmanlaajuisesti.
Uudet innovaatiot olivat yleisempiä IP-oikeuksia omistavissa yrityksissä (77 %) kuin niissä yrityksissä, joilla ei ollut IP-omaisuutta (57 %). IPR-omaisuutta omistavissa yrityksissä syntyneet innovaatiot olivat myös vaikutukseltaan laajempia kuin vain yritykselle itselleen eli ne olivat yleisemmin uusia myös kohdemarkkinoilla (29 % / 20 %) tai maailmanlaajuisesti (6 % / 3 %). Vastaavasti IP-oikeuksien omistajat ilmoittivat ei-omistajia harvemmin, että innovaatio olisi ollut uusi pelkästään omalle yritykselle (66 % / 71 %).
Ainoastaan 10 % eurooppalaisista pk-yrityksistä suojaa aineetonta omaisuuttaan
Tutkimuksen mukaan vain 10 % eurooppalaisista pk-yrityksistä suojaa aineetonta omaisuuttaan immateriaalioikeuksien rekisteröinneillä.
Siitä huolimatta lähes kaikki (93 %) näistä IP-oikeuksia omistavista yrityksistä kokivat immateriaalioikeuksien rekisteröinneillä olevan positiivisia vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan, etenkin yrityksen maineeseen ja imagoon (60 %), parempaan liiketoiminnan suojaan (58 %) sekä parempiin liiketoimintanäkymiin pitkällä tähtäimellä (48 %).
Yleisimmin pk-yritykset rekisteröivät kansallisia tavaramerkkejä (6 % yrityksistä), seuraavina tulevat EU-tavaramerkit ja patentit (4 % yrityksistä). Merkittävä osa aineettomasta pääomasta jää liikesalaisuuksien, verkkotunnusrekisteröintien, tekijänoikeuksien sekä muiden rekisteröimättömien oikeuksien varaan.
Yleisimpiä syitä olla hankkimatta immateriaalioikeuksia olivat, että pk-yritykset eivät näe lisäetuja rekisteröinneistä (35 %), ne eivät pidä omaa henkistä omaisuuttaan riittävän innovatiivisena sen suojaamiseksi (20 %), yrityksillä ei ole riittävästi tietoa (19 %) tai rekisteröinnin edellytykset eivät täyty (19 %).
Tärkeimmät motiivit IP-oikeuksien rekisteröinneille
Tutkimuksen mukaan yrityksille merkittävin motiivi rekisteröidä immateriaalioikeuksia on kopioinnin estäminen (66 %) ja sen johdosta yrityksen brändiarvon ja imagon kasvu (65 %) sekä parempi oikeudellinen turva (63 %).
Vahvoja motiiveja olivat myös mahdollisuus puolustaa omia oikeuksia (51 %) ja parempi neuvotteluasema (50 %). Muita motiiveja olivat rahoituksen saaminen (32 %) ja lisensointi (26 %).
Systemaattisessa valvonnassa parannettavaa – tavaramerkkiloukkaukset yleisiä
Suurin osa immateriaalioikeuksia rekisteröineistä pk-yrityksistä (85 %) kertoo ryhtyneensä erityisiin toimenpiteisiin mahdollisten IP-loukkausten havaitsemiseksi.
Usein markkinoiden ja oikeuksien valvonta pk-yrityksissä perustuu asiakaspalautteeseen (41 %) tai satunnaisiin tietolähteisiin (40 %), joten systemaattisessa IP-oikeuksien valvonnassa on vielä parannettavaa. Systemaattista valvontaa tekevistä yrityksistä 26 % kertoo käyttävänsä ulkoistettua asiantuntijapalvelua ja 17 % in-house henkilöstöä omien IP-oikeuksien valvontaan.
IP-oikeuksia omistavista pk-yrityksistä 15 % raportoi tutkimuksessa oikeuksiensa loukkauksista, jotka yleisimmin koskivat rekisteröityjä tavaramerkkejä. Näistä yrityksistä 89 % on puolustanut tavaramerkkioikeuksiaan aktiivisesti loukkaajia vastaan, yleisimmin neuvotteluteitse (43 %).
PK-yritykset kokevat, että IPR-loukkaustilanteiden myötä ne ovat tulleet tietoisemmiksi IPR-suojauksen tärkeydestä (46 % yrityksistä, jotka ovat olleet loukkauksen kohteena). Muita usein mainittuja vaikutuksia oikeuksien loukkauksista olivat liikevaihdon menetykset (36 %) ja haitat yrityksen maineelle (31 %).
Lue myös lakimiehemme Maria Puronvarren blogi tavaramerkkivalvonnan tärkeydestä:
Valvonnalla mahdollistat brändioikeuksiesi arvonnousun