Liian monien suomalaisyritysten tavaramerkkejä on kaapattu Kiinassa. Laatubrändit houkuttelevat brändikaappareita, jotka haistelevat Kiinan markkinoille mahdollisesti tulossa olevia brändejä ja rekisteröivät tavaramerkkejä omiin nimiinsä hyötymistarkoituksessa. Jos lähivuosien suunnitelmissasi on Kiina, Kaulo & Partners selvittää kuluitta, onko brändisi mahdollisesti jo kaapattu kiinalaisen yrityksen nimiin.
Brändisuojauksenkin pitää olla ”säänkestävä”, kuten koirien takit. Talouselämä nosti 19.11.2021 esiin tuoreen tapauksen suomalaisesta koirantakkivalmistaja Pomppa Oy:stä, jonka Euroopassa suojattu tavaramerkki oli jo rekisteröity kiinalaisen yrityksen nimiin, vaikka yritys ei edes myynyt tuotteitaan Kiinan markkinoilla. Myös Kauppalehti uutisoi tapauksesta.
Kiinassa toimii joukko yrityksiä, jotka etsivät länsimaisia brändejä rekisteröidäkseen ne omina tavaramerkkeinään ja myydäkseen ne tilaisuuden tullen takaisin oikeille omistajilleen ”hyvällä hinnalla”. Monet suomalaisyrityksetkin joutuvat tavaramerkkikaappausten kohteiksi Kiinassa kuten Pomppa, joka joutui ostamaan oman brändinsä takaisin voidakseen jatkaa tuotteidensa valmistusta Kiinassa ja viedäkseen omia brändituotteitaan laillisesti ulos Kiinasta.
”Jopa satoja suomalaisbrändejä on rekisteröityinä kiinalaisten nimiin” Jani Kaulo kertoo Talouselämän artikkelissa. Tavaramerkit ovat arvo-omaisuutta, mutta väärissä käsissä kaupan este kuten Pomppa Oy:lle. Pompan tapausta tavallisempi tilanne on kuitenkin se, että suomalaisyritys ei voikaan myydä tuotteitaan Kiinan markkinoilla oman jo tunnetuksi tulleen brändinsä alla.
Tavaramerkkikaappaukset eivät ole uusi asia. Esimerkiksi Yle kertoi jo vuonna 2016 kenkäsuunnittelija Minna Parikan vaikeuksista Kiinassa. Kauppalehti kertoi tammikuussa 2020 japanilaisyhtiö Mujin tapauksesta. Kuitenkin myös suomalaisten yritysten laatubrändit toimialasta riippumatta kiinnostavat kaappareita.
Tarkistamme maksutta, että brändiäsi ei ole kaapattu
Ensimmäinen askel oman brändin suojaukseen Kiinassa on kartoittaa nykytilanne. Tarkistamme 2.12.2021 saakka maksutta, onko yrityksesi brändi mahdollisesti jo kaapattu Kiinassa eli rekisteröity kiinalaisen yrityksen nimiin.
Kartoitamme tilanteen Kiinan tavaramerkkiviraston kiinankielisestä tietokannasta kiinan kielen taitoisen asiantuntijamme avulla. Tietokantahaku kattaa brändisi kanssa identtiset sana- ja logomerkit, joiden rekisteröinnit ovat jo tulleet julkisiksi. Tietokannasta ei ole mahdollista nähdä viimeisten kuuden kuukauden aikana jätettyjä tavaramerkkihakemuksia, joten kartoitus ei ole täysin reaaliaikainen.
Ota yhteyttä kotisivujemme yhteydenottolomakkeen kautta viestiotsikolla ”Haluan tarkistaa maksutta, onko tavaramerkkini kaapattu Kiinassa” tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen kp@kaulopartners.fi. Kampanjamme on voimassa 2.12.2021 saakka.
Lähivuosien suunnitelmissa Kiina? Tee brändisuojauksesta kaappareiden kestävä
Mikäli suunnittelet lähivuosina tuotteidesi valmistusta tai myyntiä Kiinassa tai esittelet tuotteitasi kansainvälisillä messuilla, rekisteröi tavaramerkkisi Kiinassa jo etupainotteisesti. Tavaramerkkirekisteröinti on ehdottomasti edullisin ja helpoin tapa turvata oma liiketoiminta ja välttyä kaappauksilta.
Mikäli tavaramerkkisi olisi jo kaapattu Kiinassa, tilanne ei välttämättä ole toivoton. Kaulo & Partnersin Jani Kaulolla on vuosien kokemus ja luotettavat paikalliset verkostot ratkaista myös tavaramerkkikaappauksiin liittyviä ongelmia Kiinan markkinoilla.
Kiinassa voi hakea rekisteröinnin kumoamista, mikäli tavaramerkkiä ei ole käytetty kolmeen vuoteen. Toinen keino on yrittää selvittää, miten kiinalaisyritys on tullut tietoiseksi brändistä, eli löytyykö selvä yhteys vilpilliseen toimintaan. Silloin voidaan vedota petokseen: merkki on tarkoituksella varastettu.
”Kannattaa muistaa kolmen vuoden sääntö: jos yritykselläsi on minkäänlaisia aikeita tai kiinnostusta Kiinan markkinoille seuraavien 3–5 vuoden sisällä, JUURI NYT on oikea ajankohta hoitaa kuntoon tavaramerkkirekisteröinnit Kiinassa”, Jani Kaulo sanoo.
Tarvitsetko apua brändisi suojauksessa tai lokalisoinnissa Kiinan markkinoilla? Asiantuntijoiltamme löytyy tähän erikoisosaamista. Rekisteröi tavaramerkkisi ajoissa! Ota yhteyttä:
Jani Kaulo
Managing Partner, Licensed Legal Counsel, EU Trademark and Design Attorney
jani.kaulo@kaulopartners.fi, +358 40 637 5442
Maria Puronvarsi
Partner, Licensed Legal Counsel, EU Trademark and Design Attorney
maria.puronvarsi@kaulopartners.fi, +358 40 669 0527