Työharjoittelu tavaramerkkien parissa imaisi Karolina Tallbergin vuonna 2007 erikoisalalle, jossa monipuolisen käytännön kokemuksen merkitystä ei voi aliarvioida. Todelliseksi brändinsuojauksen ammattilaiseksi voi kehittyä vain työtä tekemällä ja oppimalla kokeneemmilta kollegoilta − ja ottamalla lisää vastuuta osaamisen karttuessa.
Karolina Tallbergin työura on kietoutunut erottamattomasti brändioikeuksien ja erityisesti tavaramerkkien ympärille jo viidentoista vuoden ajan. Ammatinvalinta ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys.
- Lapsuus- ja nuoruusvuosina haaveilin, että minusta tulee kirjailija tai näyttelijä. Luin todella paljon, kirjoitin mielelläni aineita, ja olin innokkaasti mukana draamakerhossa. Vuorosanojen opettelu oli hauskaa ja minulle luontaisesti melko helppoa. Luovien alojen ammateissa oli paljon mielikuvitusta ruokkivaa vetovoimaa, Karolina muistelee.
Luovien alojen vetovoima vaikutti myös siihen, että lukion jälkeen Karolinan alkuperäinen suunnitelma oli lähteä opiskelemaan englantilaista filologiaa, englannin kieltä ja kirjallisuutta. Kielet ja kansainvälisyys kiehtoivat, mutta järkeily ammatillisista vaihtoehdoista sai lopulta vaihtamaan opintojen suuntaa.
- En halunnut opettajaksi ja oivalsin, että kirjallisuus oli minulle pikemminkin mieluisa harrastus. Päätin lähteä opiskelemaan liiketaloutta ja pääaineena markkinointia, sillä halusin pitää ovet auki mahdollisimman moniin ammatillisiin suuntiin.
Onnekas sattuma avasi oven tavaramerkkien ja brändien maailmaan
Lähipiirin vinkistä Karolina päätyi hakemaan markkinoinnin opintoihin kuuluvaa työharjoittelupaikkaa tavaramerkkialalta. Sen jälkeen avoimia ovia muille aloille ei ole ollut tarvetta etsiä.
Tavaramerkkien ja brändien maailma on kiehtova, mutta hyvin erityinen oikeudenala, joka edellyttää sekä laajaa että syvää osaamista. Tavaramerkkispesialistiksi tai tavaramerkkiasiamieheksi voi pätevöityä vain työkokemuksen kautta ja kokeneempien kollegoiden ohjauksessa.
- Kun tulin alalle, en tiennyt tavaramerkeistä juuri mitään. Ensimmäinen tehtäväni oli lähettää Suomessa rekisteröityjen tavaramerkkien uudistustodistuksia ulkomaisille ja kotimaisille brändinhaltijoille. Tuntuu jopa hassulta ajatella näin jälkikäteen, että kenenkään työnkuva voisi olla noinkin yksipuolinen enää nykypäivänä. Tavaramerkkiala, lainsäädäntö ja alan käytännöt ovat muuttuneet työurani aikana todella paljon, Karolina kertoo.
Isoin muutos on kuitenkin tapahtunut omassa työroolissa.
Viidessätoista vuodessa Karolinasta on hioutunut tavaramerkkien suojausprosessien sekä kansainvälisten käytäntöjen laaja-alainen ammattilainen. Häntä pääsee enää harvoin yllättämään edes erikoistilanteilla tai maakohtaisilla poikkeusten poikkeuksilla.
- Olen päässyt tekemään tätä työtä hyvin laajasti ja kansainvälisesti. Toisaalta olen kiitollinen siitäkin, että olen voinut kartuttaa osaamista ja vastuita pikkuhiljaa ja asioita perusteellisesti omaksuen, pala kerrallaan.
- Nyt uskallan jo sanoa, että koen hallitsevani hyvin kaikki ne käytännön toimenpiteet, joita tarvitaan brändioikeusportfolion rakentamisessa ja sen hallinnoimisessa oikeuksien elinkaaren eri vaiheissa. Tiedän miten rekisteröintiprosessit etenevät, mitkä ovat virastokäytännöt eri maissa, mitä haasteita voi tulla vastaan hakemusvaiheessa tai kilpailijoiden taholta myöhemmin, ja miten näissä tilanteissa konkreettisesti toimitaan, Karolina kuvaa asiantuntijatyönsä kokonaisuutta.
Kokenut tavaramerkkispesialisti on asiamies-paralegal-hybridi
Karolina on auttanut vuosien aikana lukuisia kotimaisia startup-, pk- ja suuryrityksiä tavaramerkkisuojauksessa vientimarkkinoilla, mutta myös maailman merkittävimpien brändien haltijoita tavaramerkki- ja tuoteväärennösasioissa Suomen markkinoilla läheisessä ja tiiviissä yhteistyössä tavaramerkkijuristien kanssa.
Työ onkin parhaimmillaan tehokasta tiimityötä, jossa paralegal- ja asiamiesroolit limittyvät ja sekoittuvat.
- Eräs kovasti arvostamani entinen kollega kehitti tähän ”roolien fuusioon” kuvaavan termin, johon itsekin samaistun: asiamies-paralegal-hybridi, Karolina kertoo.
Tavaramerkkialalta löytyy kannustavia esimerkkejä siitä, miten paralegal-roolista on mahdollista pätevöityä pitkän työkokemuksen kautta EU-tavaramerkkiasiamieheksi ja Suomessa auktorisoiduksi tavaramerkkiasiamieheksi. Työkokemuksen lisäksi auktorisointi edellyttää kuitenkin erillisen ja melko vaativan asiamiestutkinnon hyväksyttävää suorittamista.
Ajatus auktorisoinnista on alkanut kypsyä Karolinankin mielessä luontevana työuran jatkumona ja tulevaisuuden tavoitteena.
- Olen seurannut asiamiestyötä läheltä pitkään ja tunnen työn vaatimukset hyvin, joten olen alkanut ajatella: no miksipä ei? Asiamieskokeen suorittaminen ja auktorisointi voisivat olla minullekin se seuraava steppi kehittyä tällä alalla ja ottaa lisää vastuuta asiakastyössä.
Kaulo & Partners on toisiinsa luottava ja yhteen hioutunut porukka
Asiakastoimeksiantoja hoitaessaan Karolina kertoo usein miettivänsä, mitä asiamieskollegat Jani Kaulo tai Maria Puronvarsi jossakin tietyssä tilanteessa tekisivät.
- On tilanteita, joissa todella haluaisin päästä heidän päänsä sisälle, miltä kantilta jotakin asiakkaan kysymystä kannattaa lähestyä. Hallitsen suojausprosessit ja minulla on hyvä kokonaiskuva asioista, mutta usein asiakkaiden kysymykset ovat paljon moniulotteisempia ja linkittyvät yrityksen liiketoimintaan, Karolina kuvaa asiantuntijan vastuuta osata neuvoa ”oikein”.
Työssään hän on nähnyt, että yritykset käyttävät tavaramerkkejä usein myös taktisena aseena kilpailijoitaan vastaan, ja silloin väite-, valitus-, mitätöinti- ja kumoamisprosessit voivat olla hyvinkin monivaiheisia ja mutkikkaita.
- Kun liiketoiminta, strategiat ja juridinen neuvonta kytkeytyvät kuvioon mukaan, arvostan todella paljon sekä Janin että Marian asiantuntijuutta. Heihin voi aina luottaa, asiat etenevät, ja heiltä saa tukea ja hyviä neuvoja myös omaan työhön.
Tunne ”omaan porukkaan” ja työyhteisöön kuulumisesta on Karolinalle tärkeää. Kaulo & Partnersin tiimi onkin toisiinsa luottava ja yhteen hioutunut porukka.
- Kun Jani soitti minulle yritystä perustaessaan ja kysyi, haluaisinko lähteä mukaan Kaulo & Partnersin tiimiin, asiantuntijuuden arvostus ja hyvä porukka olivat ne asiat, joiden vuoksi lähdin mielelläni mukaan tähän entuudestaan tuttuun tiimiin.
- On kotoisaa tehdä töitä yhdessä, kun tietää, että jakaa saman näkemyksen alasta, asiakas- ja asiantuntijatyöstä sekä siitä tavasta, miten näitä asioita yhdessä hoidetaan. Jokaisen mielipide tulee kuulluksi ja asioihin voi oikeasti vaikuttaa. Sellainen työporukka on mielestäni ainutlaatuinen.
Sipoo tärkeä tukikohta – perhepuuhat ja taloprojekti ykkösharrastuksia
Karolina on syntynyt Sipoossa, ja se on hänelle myös maailman tärkein paikka. Iloiset opiskeluvuodet hän vietti Helsingissä, suoritti osan markkinointiopinnoistaan Irlannissa, palasi Helsinkiin, mutta Sipoon erityispaikka sydämessä säilyi.
- Olen todella perhekeskeinen ihminen. Asuin Helsingissä kolmetoista vuotta, mutta ajattelin aina, että haluan palata Sipooseen siinä vaiheessa, kun minulla on oma perhe. Nyt asumme mieheni ja kahden lapsemme kanssa oman lapsuuteni maalaismaisemassa Sipoossa, sukulaisten ympäröimänä. Naapurustossa asuvat isoäitini, omat vanhempani, sisareni poikansa kanssa sekä enoni.
Karolina nimeää perheen kanssa yhdessä puuhailun ykkösharrastuksekseen. Oman talon rakentaminen ”suvun maille” on ollut viime vuosien tärkein yhteinen perhe- ja sukuprojekti.
- Se on ollut iso urakka ja vienyt kaiken vapaa-ajan, sillä olemme tehneet paljon itse ja sukulaistalkoilla. Muutimme vielä hiukan keskeneräiseen taloon joulun alla 2019, juuri ennen pandemian alkua. Korona-aika meni uudessa kodissa mukavasti, ja etätöihin kotitoimistolle oli mukava jäädä, Karolina muistelee.
Taloprojektissa riittää yhä viimeisteltävää ja yhteistä puuhaa perheen kanssa. Tulevan kesän yhteinen puuhamaa onkin terassi- ja piha-alueiden kuntoon laittaminen.
Äänikirjoja, podcasteja ja mummoprojekti
Nuoruusvuosien kirjailijahaaveet ovat jättäneet Karolinaan oman jälkensä. Kun hän haluaa rentoutua, hän edelleen lukee mielellään kirjoja. Useimmiten Karolina kuitenkin puuhailee arjen askareitaan äänikirja tai podcast luureissa.
- Kun muut kuuntelevat musiikkia, minä kuuntelen luureista äänikirjoja ja ajankohtaisia podcasteja kävelylenkeillä, ruohoa leikatessa, raksatöissä, maalatessa tai iltaisin ennen nukahtamista. Se on aika terapeuttista.
Naapuritontilla asuva 91-vuotias isoäiti saa Karolinasta usein lounasseuraa. Heillä on meneillään isoäidin nuoruusvuosien ja sota-ajan muistojen yhteinen ja vielä ”salainen” dokumentointiprojekti. Lapsuuden kirjailijahaave konkretisoituu mummoprojektin muodossa.
- Hänellä on paljon hauskoja tarinoita kerrottavaksi esimerkiksi enostani, joka oli lapsena aikamoinen Vaahteramäen Eemeli. Olemme nyt käyneet paljon läpi myös hänen muistojaan sotavuosilta. Mummoni isä ja veli olivat sodassa, ja Sipoossa mummoni talossa asui evakossa monia Helsingin pommituksia paossa olevia ihmisiä. Nämä muistot on hyvä saada talteen uusille sukupolville.